studentrepresentant
Engagera dig som
Studentrepresentant
Vill du vara med & påverka din utbildning?
Som kår ansvarar Uppsalaekonomerna tillsammans med de andra kårerna vid Uppsala universitet för att tillsätta studentrepresentanter som är med och representerar studenternas åsikter vid universitetet. Som studentrepresentant sitter man med i institutionsstyrelsen för de institutionerna vi är kår för, eller i arbetsrupper eller underorgan som arbetar med specifika frågor t ex lika villkor eller social hållbarhet.
Som studentrepresentant får du vara med och utveckla verksamheten vid Uppsala univeristet, som ger dig kunskaper och erfarenheter inom strategiskt tänkande, projektarbete & verksamhetsutveckling.
Som studentrepresentant representerar du Uppsalaekonomerna i olika forum till exempel institutionsstyrelser, arbetsgrupper eller intendenturstyrelsen. I dessa diskuteras & beslutas det om olika frågor som på olika sätt rör studenter. Det kan handla om allt ifrån kurslitteratur till lika villkor & studieplatser. Oavsett uppdrag så är det mycket lärorikt & givande, både för studentrepresentanten själv, & för gruppen som helhet & i förlängningen hela universitetet.
Tidsåtgången ligger i grunden på 10h i månaden men beror delvis på vilken post man sitter på. Vi söker dig som gillar att vara med & påverka, förändra & göra din & andra studenters röst hörda, här premieras intresse av dessa frågor snarare än tidigare erfarenhet. Som studentrepresentant har du möjlighet att få ett intyg på ditt engagemang från Uppsalaekonomerna samt Företagsekonomiska, Nationalekonomiska & Statistiska institutionen. Det kommer även finnas möjlighet att ta på sig fler arbetsuppgifter & engagera sig mer. Det är utbildningsutskottet som har ansvar över studentrepresentanterna & sammankallar varje månad till stormöte.
För samtliga centrala studentrepresentantuppdrag (fakultetsnivå & över) kan du få premiering när du ansöker om utbyte via Enheten för internationell mobilitet. Du hittar en lista på vilka samtliga dessa uppdrag nedan:
Institutionsstyrelse – Företagsekonomi/Nationalekonomi/Statistik
Som studentrepresentant för någon av våra tre institutioner sitter du i institutionsstyrelsen för den institution som du är representant för. Institutionsstyrelsen har möten ungefär en gång i månaden & är max två timmar långa. Dessa möten kräver ungefär en 30-60 minuters förberedelse eftersom man behöver sätta sig in i eventuellt material som ska diskuteras och/eller beslutas om.
Akademiska senaten
Som studentrepresentant för Akademiska Senaten representerar du föreningen i detta forum som är ett rådgivande organ till rektor. Akademiska senaten sammanträder två gånger per termin har ingen beslutsrätt i sig men fungerar framförallt som ett diskussionsforum för hela universitetet som kan ge åsikter i tunga frågor för universitetet.
Studentstudiebevakare
Som studentstudiebevakare representerar du Uppsalaekonomerna i forum som rör arbetsmiljö, lika villkor & studenthälsa till exempel i intendenturstyrelsen & arbetsmiljögrupper.
Kursambassadör
Utöver de studentrepresentanter som vi tillsätter så rekryterar vi kursambassadörer till programråden både på grund & avancerad nivå. Kursambassadörens roll är att föra studenternas röst på respektive kurs, detta sker framförallt genom att delta på programrådsmöte & förberedelser vid slutet av terminen. Du behöver ingen tidigare erfarenhet så länge du är intresserad av dessa frågor.
Som studentrepresentant representerar du Uppsalaekonomerna i olika forum till exempel institutionsstyrelser, arbetsgrupper eller intendenturstyrelsen. I dessa diskuteras & beslutas det om olika frågor som på olika sätt rör studenter. Det kan handla om allt ifrån kurslitteratur till lika villkor och studieplatser. Oavsett uppdrag så är det mycket lärorikt & givande, både för studentrepresentanten själv och för gruppen som helhet & i förlängningen hela universitetet.
Tidsåtgången ligger i grunden på 5h i veckan men beror delvis på vilken post man sitter på. Vi söker dig som gillar att vara med & påverka, förändra och göra studenternas röster hörda, här premieras intresse av dessa frågor snarare än tidigare erfarenhet. Som studentrepresentant har du möjlighet att få ett intyg på ditt engagemang från Uppsalaekonomerna samt Företagsekonomiska, Nationalekonomiska, Statistiska och Ekonomisk-historiska institutionen. Det kommer även finnas möjlighet att ta på sig fler arbetsuppgifter och engagera sig mer. Det är utbildningsutskottet som har ansvar över studentrepresentanterna.
För samtliga centrala studentrepresentantuppdrag (fakultetsnivå och över) kan du få premiering när du ansöker om utbyte via Enheten för internationell mobilitet (centrala utbytesavtal via Uppsala universitet, ej enskilda institutioner).
Ordinarie Studentrepresentant
Som ordinarie studentrepresentant för någon av våra fyra institutioner sitter du i institutionsstyrelsen för den institution som du är representant för. Institutionsstyrelsen har möten ungefär en gång i månaden. Under och efter mötet skrivs en återrapportering som sedan skickas till Uppsalaekonomernas utbildningsutskott. Förväntad tidsåtgång är 5h i veckan för både ordinarie och biträdande studentrepresentant.
Biträdande Studentrepresentant
Som biträdande studentrepresentant för någon av våra fyra institutioner är du delvis suppleant för ordinarie vid institutionsstyrelsemöten, men du arbetar också aktivt med informationsinsamling hos institutionen du representerar. Detta för att samla underlag för vilka frågor kåren ska driva å studenternas vägnar. Det kan innebära föreläsningsbesök, stå på campus etc. Förväntad tidsåtgång är 5h i veckan för både ordinarie och biträdande studentrepresentant.
Centrala Studentrepresentantsposter
Vissa studentrepresentantsposter som är universitetsöverskridande tillsätts av Uppsala Universitets Förenade Studentkårer (UUFS), som Uppsalaekonomerna är en del av. För mer information och ansökan, besök UUFS hemsida.
Uppsalaekonomernas strategiska utbildningsråd (STRUT) arbetar övergripande med studiebevakning i kåren med strategisk kompetens genomskridande i universitetets organisatoriska nivåer. Strategiska utbildningsrådet är också föreningens rådgivande organ till styrelsen i utbildningsfrågor. Rådet består av Vice ordförande med Utbildningsansvar, Styrelseledamot med Utbildningsansvar, Ordförande, samt ordförande och vice ordförande i Utbildningsutskottet. STRUT är dels ett forum för informationsutbyte mellan dess ledamöter, samt ett forum för att arbeta med föreningens strategiska utbildningsbevakning genom att bedriva utbildningsrelaterade utredningar.
Har du några funderingar?
Om du har några frågor om Uppsalaekonomernas utbildningsverksamhet kan du maila utbildningsutskottet via funktionsknappen nedan.